Mud Maid, Lost gardens of Heligan, Cornwall

……………………………………………………………………………

Resan till Cornwall, England – genomfördes, den 14-19 juni 2019

Reseansvarig/ciceron Ann Larås och vandringsledare/ciceron: Jane Harvey.

Upplägg i stora drag: Resan börjar i London på Gatwick flygplats. Här väntar vår chartrade buss som tar oss till Cornwall under dagen. På vägen stannar vi för lunch i Salisbury och besök i en trädgård under eftermiddagen. Tidig kväll kommer vi fram till Cornwall och vårt boende på nordkusten.

Under resan besöker vi fantastiska Eden project, med två gigantiska såpbubble-formade växthus (biomer) med två klimatzoner och därtill tillhörande växtlighet; en regnskog och medelhavsklimat. Eden byggdes i en grop av ett nedlagt kaolin-brott – en lertäkt där det engelska fina benporslinet kommer från, som man är kända för. Biomerna är formade efter gropen och får därmed ett milt och skyddat mikroklimat.

Vi besöker också det berömda ‘Lost gardens of Heligan’, en egendom med en trädgård som varit övergiven i ett halvt sekel. Trädgården grävdes fram i början av 1990-talet av entusiastiska lokal-bor och en yngre släkting, under ledning av eldsjälen Tim Smit, en musikproducent och trädgårdsarkeolog. Man fann en fantastisk trädgård. Idag är den mycket sevärd, med tropiska växter, jättelika trädormbunkar, en djungel, en viktoriansk köksträdgård, ett växthus för ananas och inte minst ett område fyllt av gamla stiliga trädliknande azaleor och rhododendron – vissa av dem uppemot 10-12 m höga. Vi besöker flera trädgårdar och konstnären Barbara Hepworths hem och skulptur-trädgård i charmiga St Ives. (En av hennes skulpturer står utanför FN-huset i New York.

Vi vandrar längs med den gudomliga norra kuststräckan och går på engelsk pub. Detta, under ledning av en van svensktalande vandringsledare, född i Cornwall.

Vi bor trevligt och av mycket god kvalitet i Truro, 3 nätter och mer lantligt 2 nätter på nordkusten. Vi äter gott, och det kommer finnas tid att besöka några av Cornwalls städer och fiskebyar.

Det blir en varierad och innehållsrik resa med guldkant.

Flyg bokar du själv (ingår inte). Trädgårdsturisten kan föreslå prisvärda flyg som passar resans tider. Resan kommer inte att genomföras igen på flera år.