Om trädgårdsturisten

Det är jag som Trädgårdsturisten Ann Larås.  Jag arrangerar resor till de vackraste trädgårdarna i Europa och Sverige med grupper, företrädesvis mindre grupper men på begäran också större sällskap. Min erfarenhet som ciceron för trädgårdsresor går tillbaka till 2006 då jag  komponerade ett reseprogram för besök i italienska trädgårdar i Toscana, baserat på min bok som utkom 2005 med samma titel . Det var ett samarbete med Italien-kännarna Tema Toscana för Svenska Dagbladets prenumeranter. Detta gjorde jag parallellt med min anställning som journalist på Sveriges Television, där jag nu har slutat för att ägna mig helt åt trädgård, skrivande och att arrangera resor. Jag har också samarbetat med Riksförbundet Svensk Trädgård genom Favoritresors trädgårdsresor och med tidningen Allt om Trädgård och arrangerat två resor till Toscana, Italien.

 

Mer information om planerade resor och utflykter 2016 och 2017 om du klickar här, till intresseanmälan!

Jag tar uppdrag som ciceron för resor med kultur – och trädgårdstema i Sverige och Europa för enskilda grupper, företag, myndigheter och resebyråer. Jag kan också skräddarsy en resa för en grupp, mindre eller större. Min styrka ligger i programmens medvetna utformning och kvalitet, även när det gäller dess detaljer. Jag vill att resorna ska vara trivsamma, inspirerande och ge nya berikande upplevelser och kunskap. Resorna är  ”trädgårds- och kulturresor”, eftersom även arkitektur, historia, botanik och konst är ämnen som ligger nära trädgårdskonst, och blir en naturlig ny kunskap när man upptäcker och lär sig mer om trädgårdar i ett land.

Vad menar jag med min slogan;  “resor med guldkant!“  Jo, jag tror att trädgårdsälskande personer drömmer om skönhet inte bara för ögat, utan för alla sinnen. Därför ingår alltid vällagad god mat och charmigt boende av bra eller mycket god standard vid sidan om fantastiska trädgårdsbesök. Jag vill att resorna ska vara prisvärda men ändå hålla god eller mycket god kvalité. På resorna utgår jag från mina två böcker som jag har skrivit. Jag vill bjuda på resor med ”magi” och spännande möten med trädgårdsmänniskor i andra länder. Det gemensamma intresset ”trädgård” öppnar alltid upp för kommunikation oavsett språk.

”Mitt mål är att erbjuda resor som är vackra, inspirerande och roliga. Jag vill förmedla den magi som jag själv känner i de trädgårdar och platser vi besöker. Resan ska gärna ge ny kunskap och öppna perspektiv.”

vill du anmäla preliminärt intresse för en eller flera resor, klicka här och kryssa!

För nyhetsbrev, fyll i din e-post-adress i höger spalt, så kommer nyhetsbrev med information om kommande resor här!

 

Min professionella bakgrund i övrigt i korthet.

Jag är journalist och författare till två trädgårdsböcker. Boken Italienska trädgårdar gavs ut på svenska, engelska, tyska och franska efter fem års research på plats i Italien och intervjuer med experter, ägare och trädgårdsmästare. Då fanns det inte mycket skrivet kring italienska trädgårdar (sedan 1961) och ingen information på Internet (som var relativt nytt då). Engelska trädgårdar utkom av Natur & Kultur 2010 efter 3 års förarbete.  Längre bak i tiden: Jag anställdes på Sveriges Television på 1980-talet och arbetade först som nyhetsscripta på Rapport och ”Magasinet”. Efter journalisthögskolan har jag arbetet som nyhetsreporter och researcher på Rapport, regional-TV ABC, Gävle -Dala,  24 Direkt, Gomorron Sverige och på SVT:s Kulturnyheterna. Under flera år under 2000-talets producerade jag säsongsvis reportage (25 st totalt) om svenska trädgårdar för SVT:s Gokväll vilka sändes under vårsäsongerna. Jag har läst trädgårdskonstens och landskapsarkitekturens historia på konstvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet, under 2000-talet.

Min favoritsituation – när jag vill ta det lugnt privat – är följande:

Att pyssla i trädgården, rensa ogräs, vattna och att sitta i en korgstol bland blommande växter och träd, lyssna på plasket från badande fåglar och iaktta katten Bella som smyger bland ormbunkarna. Gärna har jag en bunt trädgårdshistoriska böcker eller andra trädgårdsböcker på pallen bredvid mig. Trädgårdsarbete gillar jag, men numera med en lagom-inställning.

Jag gillar också att laga mat med vänner och släkt och framförallt att fotografera!

Favoritcitat
”Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet”.
Citat Marcus Tullius Cicero (106 f.Kr-43 f.Kr)
”Det är när hjärtat klappar som fortast, man lever som mest”
”Fånga dagen”

/Ann Larås, 2015, Stockholm Sweden / Rom, Italien

Trädgårdsturisten

 

Min facebook-sida heter ”trädgårdsresor” 

 

 

#tradgardsturisten instagram: annlaras

Instagram